Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Genel Bilgiler

Kastamonu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Kastamonu Üniversitesi Senatosunun 21.05.2012 tarihli ve 2012/58 sayılı kararına istinaden Yükseköğretim Kurumun onayı ile kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Birimimiz faaliyete geçtiği günden bu zamana kadar alanında uzman kadrosuyla binlerce uluslararası öğrenciye ve kursiyere başarılı bir şekilde Türkçe öğretimi vermektedir.

Kastamonu Üniversitesi TÖMER, dünyanın farklı ülkelerinden gelen uluslararası öğrencilere ve kursiyerlere A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyesinde yabancı dil olarak Türkçe öğretimi vermektedir. Dört temel dil becerisi olan okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri bütünleşik şekilde öğrencilere öğretilmektedir. Yılda ortalama 760 saat ders verilmektedir. Diller için Avrupa Ortak Çerçeve Metni’ne uygun şekilde dil öğretimi ve ölçme değerlendirme yapılmaktadır.

Uluslararası öğrencilerimize Türkçe öğretimi verirken onların ülkemize ve şehrimize uyumlarını, Türk kültürünü tanımalarını sağlamak amacıyla akademik yıl

içerisinde çeşitli sosyal etkinlikler yapılmaktadır. Bu sosyal etkinliklerde öğrenciler Türk kültürünü daha iyi anlamaktadırlar. Yapılan sosyal etkinliklerle birbirlerinin kültürleri hakkında bilgi sahibi olup kültürler arası etkileşimin sağlanmasına olumlu etki etmektedir. Öğrencilerimiz, birimimizde bulunan okuma odasında seviyelerine uygun Türkçe ile ilgili kitaplara ve eğitim materyaline ulaşabilmektedirler. TÖMER’de Türkçe hazırlık eğitimi alan uluslararası öğrencilerimiz üniversitemizin sağladığı akademik ve sosyal tüm imkanlardan faydalanabilmektedir.

Birimimiz, uluslararası öğrencilere C1 Türkçe sertifikası vermenin yanı sıra periyodik olarak merkezimizin amacına uygun lisans programlarından mezun olan kişilere “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Öğretici Sertifikası” kurs programları düzenlemektedir. Katılımcılara, birimimiz öğretim elemanları tarafında teorik ve uygulamalı dersler verilmekte, katılımcılar sınavda başarılı oldukları takdirde ilgili sertifikaya sahip olmaktadırlar.

Amaç ve faaliyet alanları

  • Uluslararası öğrenciler ve kursiyerlere Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi vermek.
  • Dil öğretimini teknolojik ve iletişim altyapılarına uygun hâle getirmek.
  • Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ile ilgili bilimsel çalışmaları destekleyip bu çalışmalara uygulama imkânı vermek.
  • Yurt içinde ve yurt dışında Türkçe, Türkiye ve Türk kültürünü tanıtmak
  • Merkezin amacına uygun lisans mprogramlarından mezun olan aday öğretim elemanlarına eğitim vermek ve uygulama olanağı sunmak.
  • Merkezin amaç ve faaliyet alanlarına uygun seminer, kurultay, kurs vebenzeri toplantıları takip etmek.