• Kastamonu Üniversitesi
  • +90 366 280 16 24

Erasmus+ KA220-YOU çerçevesinde Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Üniversitemiz koordinatörlüğünde yürütülen Language Tree (Dil Ağacı) Projesi’nin açılış toplantısı, 13 Ekim 2022 tarihinde Kastamonu Teknokent Binası Ilgaz Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz koordinatörlüğünde sürdürülecek projenin açılış toplantısında, Türkiye'den Sakarya Üniversitesi ve Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitim Derneği (YADOT), Almanya'dan Ruhr Öğretmenler Derneği, Belçika'dan Türk Dili Enstitüsü Uyum-Araştırma Merkezi, İtalya'dan Sapienza Üniversitesi proje ortağı olarak yer aldı.

Açılış konuşmalarını Proje Yürütücüsü Üniversitemiz Öğr. Gör. Harun İlçioğlu yaparak, projenin ortaklık yapısı, iş paketleri ve beklenen yaygın etkisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Yabancı öğrencilerin Türkçe öğreniminin zorluklarla dolu olduğunu vurgulayan İlçioğlu, “Yabancı öğrencilerimiz temelde TÖMER'de eğitime başlıyor ama 'Yanlış bir şey söyler miyim?', 'Arkadaşlarım benimle dalga geçer mi?' ya da başka sebeplerden dolayı konuşmaktan korkuyorlar. Bunun önüne geçmek için bu projeyi hayata geçirdik" dedi.

Proje kapsamında bir web uygulaması geliştirerek, öğrencileri bu korkularından uzaklaştırmayı hedeflediklerini anlatan İlçioğlu, "Öğrenciyi yargılamayan, uygulamayı kullanırken hata yaptığında kimseyle dalga geçmeyecek, kimsenin kızmayacağı bir web uygulaması hayata geçirip, öğrencilerimizin ücretsiz bir şekilde defalarca bu uygulamayı kullanabilmelerini sağlayarak, Türkçe öğrenmeyi kolaylaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Konuşmasının devamında proje kapsamında Belçika'da sempozyum düzenleyeceklerini ifade eden İlçioğlu, gurbetçi gençlerin de Türkçeyi rahatça konuşabilmesini önemsediklerini aktardı.

İlçioğlu, projenin 2024'ün Mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek seminerle sona ereceğini kaydetti.

Ardından konuşan YADOT Eğitim Derneği'nden projede araştırmacı olarak yer alan Öğr. Gör. Zehra Kum, projenin hazırlık sürecini anlatarak, proje ortakları adına teşekkürlerini iletti.

Son olarak konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kasım Yenigün, projenin önemine vurgu yaparak, Kastamonu Üniversitesi olarak desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından ilk kez yüz yüze bir araya gelen proje ekibi, Kastamonu'da olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, proje hakkında temennilerini dile getirdi.

Proje kapsamında, Türkçenin ikinci dil olarak öğretimi alanında konuşma becerisi özelinde genç göçmenler ve genç iki dilliler için ihtiyaç analizinin ortaya konması, konuşma becerisi ile ilgili müfredat çalışmasının yapılması ve konuşma becerisi ile ilgili web uygulamasının kullanıma sunulmasının hedeflendiğini belirtti.

Projede Türkçe öğrenmek isteyenler web üzerinden ücretsiz bağlanacakları "dilagaci.com" adresine girerek, ücretsiz olarak Türkçe eğitimi alabilecek. Ayrıca projenin özellikle bu alanda temel seviyede konuşma becerisinin gelişimi ile ilgili büyük bir boşluğu doldurması bekleniyor.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise Dil Ağacı Projesi kapsamında Üniversitemiz Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda “Batı Avrupa’da Miras Dil ve Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi” paneli düzenlendi.

Yöneticiliğini Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhammed Hüküm’ün yaptığı panelde, Belçika Türk Dil Enstitüsü, Uyum ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Feyza Altınkamış, Üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Öztürk, Almanya Ruhr Öğretmenler Derneği’nden Celal Aydemir ve Belçika Türk Dil Enstitüsü, Uyum ve Araştırma Merkezi’nden Şener Uğurlu konuşmacı olarak yer aldı.

Proje kapsamında düzenlenen panelin açılış konuşmasını Öğr. Gör. Harun İlçioğlu yaptığı panelde, Batı Avrupa'da (Belçika, Almanya, İngiltere) miras dil ve yabancı dil olarak Türkçe öğretimi konularında konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi.

Panel, dinleyicilerin sorularına verilen cevaplarla sona erdi.